1. cena: Večeře na faře
Těšili jsme se i na druhou část ceny, večeři s otcem ...
1. cena: Večeře na faře
Když otec Milan ohlásil soutěž o svatých, moc se mi ten nápad líbil a už jsem se těšila, jak budu celé klání z povzdálí sledovat. Brzo se ale ukázalo, že stejné plány mají i ostatní, proto jsme se po čase rozhoupali a šli do toho. Odměnou už byla soutěž sama, zajímavě vymyšlené disciplíny a bezvadně technicky připravené; živí svatí v kostýmech, nakreslené atributy, otázky zatavené ve fóliích. Proto nás ohromilo, když jsme na konci dostali ještě navíc ohromný koš s potravinami. Těšili jsme se i na druhou část ceny, večeři s otcem Milanem, ale osobně jsem to brala spíš jako příležitost si popovídat. Ovšem nebyl by to otec Milan, kdyby si nedal vysokou laťku. Vyptával se opakovaně, co jíme a nejíme, a pořád špekuloval o tom, co připravit. Od vyhlášeného houbaře jsem přirozeně čekala nějaké houbové jídlo, když to zjistil, chytil se toho a připravil takových jídel hned 7 chodů, a to z hub, které osobně nasbíral, až na žampiony od pana Kudy. Jídlo bylo opravdu vynikající a navíc i krásně a lákavě vypadalo, jak můžete vidět na obrázcích na farním webu. Otec Milan nás překvapil i jako hostitel. Uvítal nás v kuchyňské zástěře, usadil u nádherně prostřeného stolu a celou dobu nás profesionálně obsluhoval. Dostali jsme speciální jídelníčky ve francouzštině pro rodinu D’Olecek, kterým jsme sice moc nerozuměli, ale dobře jsme se nad nimi pobavili. Otec nám před každým jídlem vysvětlil, z čeho a jak je připravené a přípravu některých chodů jsme dokonce mohli sami sledovat. Jsem moc ráda, že jsme se soutěže zúčastnili. Upřímně řečeno nevím, jak dlouho si budu pamatovat atributy, patronáty a životopisy svatých, kteří byli pro soutěž vybráni, ale vím jistě, že na tu výbornou večeři nikdy nezapomenu.
Jana Dolečková
Jídelníček:
Bon jour !
(neumím francouzsky, což předpokládám i u hostů)
MENU:
Restaurante á Parocchialle Austerlitz de Salle
De reception per Familia D´ Olecek
Hlavní menu:
Pique – nigue á Ramasage de champignons (Piknik po houbařsku)
1. Antré: „Couteau de fongique“ (Houbařský nůž s liščím ohonem)
2. Antré: „Fongique chapeau“ (Houbařský klobouk plněný houbovou směsí)
3. Antré: „Panier de fongique avec quartz“ (Houbařský koš s křemenáči)
4. Antré: Spezzialit „D´Bolet le pettit cépe“ (Kuřecí závitek s hříbky)
5. Antre: Spezzialit d´Paroochialle: „Renard sauce rouge vin“ (Farní specialita: „Lišky na červeném víně ve smetanové omáčce“)
6. Antré: Palettes fromages „Champignons de capture“ (Paleta sýrů „Houbařský úlovek“)
7. Antré: „Brouillard le armillaire schlehaczkane“ („Václavková mlha“)
L´ Antre Ex – vouss (Poslední chod – odchod)
Pokud by někdo chtěl recepty, řekněte si, napsal bych je. Dnes už to sem nestihnu.
o. Milan